Pentru proaspetii parinti exista cu siguranta aspecte ce tin de somnul bebelusilor care sunt dificil de gestionat sau care le produc mici ingrijorari. Daca ai un bebelus acasa, poate fi greu sa ii creezi un program de somn sau sa faci fata multor nopti nedormite. De asemenea, atunci cand bebelusul adoarme greu sau se trezeste constant peste noapte, este posibil sa apara frustrari si este posibil ca nici tu sa nu dormi suficient ori odihnitor. Totusi, exista intotdeauna solutii ce tin de micile probleme de somn la bebelus, dar si mituri pe care nu trebuie sa le crezi. Descopera 2 mituri demontate despre somnul bebelusului:
Somnul bebelusilor: este necesar un program strict de somn?
Acest mit despre somnul bebelusului nou-nascut, care se aplica de fapt si la copii de varste mici, spune ca cei mici trebuie sa doarma la ore fixe si trebuie oarecum incurajati sa doarma dupa un program fix.
In realitate, programele stricte de somn nu functioneaza, in special in primul an de viata al bebelusilor. Este normal ca programul de somn al celui mic sa fluctueze, iar acest lucru nu ar trebui sa te ingrijoreze. In special in primele 6 luni de viata, atunci cand ciclul de somn al copilului nu s-a dezvoltat complet, se intampla ca perioadele de somn sa fie foarte scurte, foarte lungi sau sa alterneze undeva intre cele doua extreme. Durata somnului poate fi influentata de o multime de factori, de la stimuli externi, activitati in afara casei, boli ale copilariei sau conditii de somn. Atunci cand vine vorba de un program de somn, abordeaza acest aspect cu flexibilitate si nu te speria daca totul nu merge exact ca pe roate.
Somnul bebelusilor: trebuie bebelusul sa planga pana adoarme pentru a se obisnui sa doarma singur?
Un alt mit care nu incurajeaza un somn usor la bebelusi este cel conform caruia cei mici trebuie sa se invete sa adoarma singuri, iar solutia daca plang este sa ii lasi sa planga pana adorm. Nu trebuie ca somnul in familie sa devina conditionat, mai exact daca cel mic nu doarme si plange toata noaptea, iar parintii nu il lasa singuri, ei sa fie deprivati de somn, iar daca cel mic plange si nu doarme toata noaptea, insa parintii nu intervin, el sa fie deprivat de somn. Nu te ingrijora, exista solutii mult mai pasnice.
In realitate, cel mic nu are nevoie sa se obisnuiasca sa adoarma singur, ci se trezeste datorita ciclurilor de somn. Un ciclu de somn este o perioada in care bebelusul tau doarme, fie mai adanc, fie mai superficial. Incepand de pe la varsta de 3-4 luni, ciclurile de somn ale bebelusilor incep sa semene cu cele ale adultilor, mai exact la sfarsitul fiecarui ciclu de somn (fiecare om trecand prin mai multe cicluri de somn intr-o noapte), cel mic va trece printr-o faza de somn superficial. Daca a trebuit sa faci ceva anume pentru a adormi bebelusul la inceputul somnului, va trebui sa faci acelasi lucru si intre ciclurile de somn pentru ca acesta sa continue sa doarma. Ca sa ii oferi un somn linistitor, poti apela la paturici pentru bebelusi, la un sac de dormit sau la o lampa de veghe. De asemenea, poti pastra jucarii preferate de-ale celui mic prin preajma, daca acestea il linistesc.
Partea buna este ca nu va trebui sa il inveti pe cel mic sa fie independent, ci totul are de fapt legatura cu formarea unor cicluri naturale de somn. Totusi, pentru a reusi sa il faci pe cel mic sa adoarma mai usor intre cicluri este o idee buna sa iti urmezi instinctele parintesti sau sa incerci cateva solutii diferite, pentru a vedea ce functioneaza cel mai bine.
Somnul bebelusilor nu este o enigma imposibil de descifrat, desi poate pune multe probleme proaspetilor parinti. Daca intampini si tu dificultati in formarea unei rutine de somn, trebuie sa stii ca astfel de probleme sunt trecatoare si nu vor dura mult timp.
Sursa foto: Pexels.com