Colicii la bebelusi sunt frecvente si pot fi extrem de frustrante pentru parinti, in special atunci cand acestia nu pot gasi remedii eficiente. Aproximativ 40% dintre bebelusi au colici, o problema ce se caracterizeaza prin episoade de plans frecvente, ce nu se datoreaza niciunei cauze medicale. De obicei, un episod de colici dureaza cam 3-4 ore si apare dupa-amiaza, seara sau noaptea.
Cauzele colicilor nu sunt inca foarte bine intelese, unii specialisti afirmand ca ar putea fi cauzate de adaptarea celor mici la lumea inconjuratoare sau de alergii alimentare ori de gaze intestinale. Din fericire, colicile sunt trecatoare si nu afecteaza calitatea vietii bebelusului. Ceea ce poti face daca cel mic sufera de colici este sa incerci sa gasesti factorii ce declanseaza crizele, pentru a-i putea gestiona, dar si gasesti remedii de calmare si linistire a bebelusului. Iata ce sa NU faci cand cel mic are neplacutele episoade de plans, dar si ce solutii pentru colicile bebelusilor exista:
Solutii pentru colici: ce sa NU faci cand bebelusul are colici
Iata ce sa NU faci atunci cand bebelusul sufera de colici, pentru a nu mari frustrarea si pentru a reusi sa gasesti solutii eficiente:
-
Nu te speria
Poate fi o reactie normala sa te sperii atunci cand cel mic plange necontrolat pentru ore in sir, iar incercarile tale de a il linisti nu dau roade. Totusi, colicile nu sunt periculoase, iar crizele de plans cauzate de acestea nu ascund boli sau probleme medicale. Oricat de tare de cuprind fricile sau panica, incearca sa le domolesti cu calm. Vorbeste cu alte mame ce au trecut prin astfel de episoade, cu medicul de familie sau cu pediatrul ori citeste mai multe despre colici pentru a te linisti si a vedea ca nu exista niciun motiv de teama.
-
Nu te lasa cuprinsa de frustrare
Frustrarea te poate cuprinde usor atunci cand bebelusul plange neincetat desi este iubit, bine hranit, are un scutec curat si doctorul spune ca este sanatos. Pentru a nu lasa frustrarea sa te acapareze este bine sa iti rezervi de-a lungul zilei cateva momente pentru tine, in care sa faci orice iti place sau sa ai grija de tine. De asemenea, poti cere ajutorul unui membru al familiei daca simti ca oboseala nu iti da pace. In cazul in care nu ai aceasta posibilitate, ofera-ti incurajari: perioada de colici este una trecatoare si nu va dura mult, iar bebelusul tau este sanatos si fericit, asa ca nu trebuie sa lasi momentele in care simti ca nu mai poti sa te acapareze.
-
Nu incerca sa ii administrezi medicamente
Colicile nu sunt o boala si nu sunt legate de niciun fel de cauza fizica, desi au existat studii legate de cauzele lor, nu s-a ajuns inca la un consens. De aceea, nu trebuie sa ii administrezi medicamente bebelusului daca acesta are colici. In cazul in care iti doresti sa incerci tratamente naturiste, vorbeste cu medicul pediatru sau medicul de familie inainte, deoarece exista riscul ca acestea sa ii dauneze copilului.
Solutii pentru colici la bebelusi: ce remedii eficiente exista
Exista mai multe remedii ce pot functiona pentru colici, de la pernute anticolici si pana la schimbarea laptelui praf. Iata care sunt cateva dintre cele mai folosite remedii, ce au dat roade in anumite cazuri, pana acum:
-
Intinde bebelusul pe burtica. Pune bebelusul pe burta in poala ta sau pe abdomenul tau. Aceasta schimbare de pozitie poate ajuta la calmarea colicilor. Ii poti masa usor spatele, lucru ce ar putea ajuta la eliminarea gazelor intestinale. Poti incerca acest remediu doar cand bebelusul este treaz si trebuie sa il supraveghezi constant pentru a evita riscul de accidente.
-
Tine bebelusul in brate. Bbebelusii cu colici raspund foarte bine la statul in brate, deoarece sa fie aproape de tine ii ajuta sa se calmeze. Poti sa iei alaturi de voi si cateva jucarii de bebelusi sau jucarii de plus pentru a-i atrage atentia celui mic spre ceva vesel.
Colicii sunt frecvent intalniti la bebelusi, insa nu sunt periculoasi si nu ascund in spate o problema medicala. Pastreaza-ti calmul daca cel mic trece prin astfel de episoade si nu lasa frustrarea sa te cuprinda. Daca te simti depasita de situatie, vorbeste cu medicul pediatru sau de familie pentru a primi sfaturi de specialitate in gestionarea situatiei.
Sursa foto: Pexels.com