Copiii sunt cea mai mare bucurie din viata fiecarui parinte, de aceea, trebuie sa faci ca fiecare moment petrecut cu micutul tau sa fie unul special. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa organizezi activitati distractive pentru cel mic pentru a-i stimula creativitatea, dezvoltarea armonioasa si pentru a-l ajuta sa invete lucruri noi. Iata ce activitati distractive poti sa faci cu copilasii tai in casa, dar si afara, in natura.
Activitati distractive pentru copii - cum sa creezi momente memorabile cu micutul tau
Prichindeii adora sa faca activitati noi care sa le stimuleze creativitatea si sa-i tina in priza foarte mult timp, dar pentru acest lucru au nevoie de ajutorul tau. Pe langa jocurile si jucariile de baza care sunt create pentru toti copiii, poti pune in practica o sumedenie de activitati distractive in casa:
-
Lantisoare din gustari
Copilasii trebuie sa descopere si alte forme fata de jucariile lor, asa ca incearca sa faci, impreuna cu el, lantisoare din gustari cu diferite forme. Aceasta activitate este una destul de traditionala, intrucat se practica si la gradinite, si care pune mintea micutilor la contributie. Poti folosi bucati de paste, cereale sau popcorn, iar ulterior aceste lantisoare pot fi pastrate intr-o cutie cu amintiri.
-
Separarea culorilor
Dezvolta atentia cognitiva a copilasului tau printr-o activitate foarte colorata: pune intr-un bol mai mare sau poate chiar intr-un cosulet, bile cu diferite culori sau jucarii pentru bebelusi, jucarii de plus sau chiar jucarii crosetate mai mici cu mai multe culori repetitive si invata-l cum sa le sorteze in functie de cromatica acestora. Poti sa pui jucarii cu mai multe nuante, astfel incat sa se familiarizeze si cu alte culori.
-
Construieste-i un tunel
Copilasii adora tunelurile, pentru ca ideea de a merge printr-un tub mare sau un sir de cutii si a iesi la lumina este absolut distractiva. Asadar, daca ai cutii care ti-au ramas de la coletele mari, construieste-i un tunel sau o fortareata, un loc unde sa se simta el stapan. Aceasta este o modalitate prin care cel mic va intelege spatiul din jurul sau.
-
Jocuri de sortare
Jucariile care sunt construite pentru a fi asezate in ordine sau una peste alta, se numesc jucarii de sortare. Cu ajutorul acestora, copilasul va intelege ce inseamna conceptul de „mic” si „mare” si va invata sa fie mult mai ordonat cu lucrurile lui.
Activitati educative pentru copii - lasa micutul sa invete prin jocuri
Jocurile sunt o modalitate excelenta de a-l face pe copilas sa invete lucruri noi zilnic, sa-si dezvolte creativitatea si abilitatile cognitive, asadar, iata cateva jocuri care pot fi educative:
-
Puzzle din lemn
Puzzle-urile si alte jucarii din lemn sau chiar covoarele puzzle ii ajuta pe micuti sa-si dezvolte increderea in sine prin introducerea pieselor la locul lor. De aceea, trebuie sa-l lasi sa se joace singur, pentru ca acest joc il va ajuta pe viitor la rezolvarea problemelor de rationament logic si la constientizarea spatiala. Nu uita ca la final sa-l lauzi pentru reusita lui, astfel va simti ca merita sa se joace in continuare acest joc.
-
Cuburi educative
Cuburile educative sunt jucarii bazate pe constructii si reprezinta o activitate care il ajuta pe copilas sa isi dezvolte abilitatile de coordonare intre mana si ochi. In plus, va fi o satisfactie imensa pentru el ca a reusit sa construiasca ceva singur.
-
Creeaza melodii cu el
Copilasii adora muzica pentru ca este extrem de linistitoare, voioasa si ii face sa tresara de entuziasm. Dar nu-l pune doar sa asculte muzica, ajuta-l sa faca muzica. Foloseste linguri, oale, clopotei si incearca sa recreezi ritmul melodiilor lui favorite.
-
Pictura cu manutele
Cumpara vopsele colorate, o plansa mare si lasa-l pe micut sa-si dezvolte creativitatea cu propriile sale manute si picioruse. Pictura cu mainile si cu picioarele poate fi un pic dezordonata, dar foarte creativa si distractiva. Aceste creatii sunt operele de arta ale copilasului tau, asa ca nu este o idee buna sa le arunci. Poti sa le inramezi si sa le pui pe perete sau sa le oferi cadou micutului cand va implini 18 ani.
Activitati distractive si recreative in afara casei
Nu este in regula ca micutul sa stea mereu in casa, el trebuie sa iasa in natura, sa vada lucruri noi si sa vada si alti oameni. Iata ce activitati poti face cu cel mic in afara casei:
-
Explorati impreuna natura
Natura este cel mai bun profesor pentru micutul tau, pentru ca il lasa sa descopere minunatiile din jurul lui. Iesi cu el la plimbare intr-un parc cu multa verdeata sau intr-o padure, lasa-l sa simta iarba, sa miroasa florile, sa descopere diferite texturi, culori si sa auda sunetul pasarilor.
-
Mergeti la o ferma
Singura modalitate prin care copilasul tau poate sa vada animalele in realitate si nu in desene, este mergand la o ferma de animale sau la o gradina zoologica. Ia cu tine o carte cu desenele despre fiecare animal, incearca sa le gasesti impreuna cu el si invata-l cuvinte noi.
-
Mergeti la plaja sau la nisip in parc
Nisipul este o sursa de creativitate pentru cel mic, pentru ca, pe langa faptul ca are posibilitatea sa construiasca forme in nisip, poti sa-l inveti cum sa deseneze anumite figurine in el. Jocurile in nisip vor oferi o experienta unica micutului tau.
Copilasii au mereu nevoie de atentie si de jucarii, dar sa nu crezi ca trebuie sa investesti extrem de mult in acest lucru din punct de vedere financiar. Fii creativa, exista o sumedenie de moduri prin care poti sa faci activitati cu el. Tine minte, micutul tau se joaca mereu, chiar daca face muzica din lovirea oalelor sau se taraste printre cutii.
Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com, Freepik.com