Sa fii proaspat parinte e o experienta minunata. Insa, cel mic e 100% dependent de tine si nu poate fi lasat singur in majoritatea timpului, iar tu trebuie sa te ocupi si de alte treburi. De aceea, multe mamici pornesc in cautarea unui sistem de purtare care sa ofere confort, siguranta si libertate de miscare. Variantele cele cele mai cunoscute sunt wrapul, slingul si marsupiul.
Probabil te intrebi daca e sanatos pentru bebe sa il porti in sistem, de la ce varsta il poti pune in marsupiu sau in hamul de siguranta si care e pozitia corecta. In acest material iti vom raspunde la toate aceste intrebari, astfel incat tu sa iei cea mai buna decizie pentru tine si pentru copilul tau.
Ce tip de produs alegi pentru bebe: marsupiu, wrap sau sling?
Fiecare dintre cele trei sisteme de purtare are avantajele si dezavantajele sale, desigur, dar tu trebuie sa il alegi pe cel care se potriveste tie si nevoilor copilului tau:
Wrapul elastic este practic si se adapteaza varstei si corpului copilului tau. El poate fi purtat inca din primele zile dupa nastere, deoarece este confectionat dintr-un material moale si prietenos cu pielea bebelusului tau. Se infasoara in jurul toracelui si peste umerii purtatorului, insa, poate deveni incomod dupa ce bebelusul aduna mai multe kilograme. De asemenea, devine incomod in cazul copiilor care au inceput sa mearga si vor sa fie dati jos si luati din nou in brate (trebuie sa legi si sa dezlegi nodul de nenumarate ori).
Slingul cu inele este recomandat in special pentru copiii care deja merg, dar tot vor in brate destul de des. E practic, fiind usor de purtat in geanta cu care iesi la plimbare, insa, la fel ca in cazul wrapului, devine tot mai incomod pe masura ce piticul tau creste, existand riscul de a se desface din prinderea cu inelele. In plus, e destul de complicat de prins, mai ales daca bebe e mai agitat si nu prea are rabdare.
Marsupiul este un sistem de purtare mai complex, functioneaza, adesea, pe baza de catarame. Spre deosebire de celelalte doua care se muleaza dupa pozitia copilului, marsupiul are sistemul de prindere fix, fiind usor de purtat pe distante mai lungi (vine pe tine ca o vesta pe care o prinzi strans de corp cu ajutorul cataramelor sau a scaiului, depinde de modelul ales). Daca primele doua au nevoie de mai multa indemanare si grija pentru a fi legate de corp, astfel incat, sa va simtiti confortabil si tu si bebe, sistemul de prindere al marsupiului este simplu si rapid, potrivit si pentru cele mai neindemanatice persoane. De asemenea, bretelele reglabile si prevazute cu intarituri sunt un plus.
De la cate luni se pune bebe in marsupiu?
Pe cat de confortabil, pe atat de versatil, marsupiul este potrivit oricarei varste, in functie de modelul ales. Cel mai important e ca bebe sa se simta in siguranta si protejat prin contactul direct cu mama sau cu tatal sau. Specialistii in domeniu recomanda purtarea in sistem din primele zile dupa nastere (preferabil inainte de a atinge greutatea de 3500 de grame) pentru a il obisnui cu pozitia si pentru a intari sentimentul de intimitate parinte-copil, in timp ce adultul se bucura de libertate de miscare. Cu cat intarzii sa asezi copilul in marsupiu, cu atat mai grea va fi tranzitia brate-marsupiu. Un copil obisnuit in brate, tinde sa refuze orice sistem de purtare.
Pentru perioada imediat de dupa nastere, este preferabil a se utiliza un marsupiu ergonomic, care pozitioneaza micutul cu fata spre parinte, deoarece acesta tine corpul intr-o pozitie corecta din punct de vedere ortopedic. Marsupiile cu fata spre exterior sunt recomandate pentru bebelusii mai mari, care sunt obisnuiti cu perspectiva din exterior.
Marsupiul este ajutorul de nadejde pentru orice deplasare - in casa, parc, vizita, la cumparaturi. E usor de prins si de desfacut datorita cataramelor cu care se fixeaza de corp si care iti ofera flexibilitatea si libertate de miscare. Bretelele distribuie presiunea exercitata de greutatea bebelusului in mod egal pe umeri, spate si pe talie. Unele marsupii sunt prevazute cu accesorii extra, precum glugile detasabile. Ce poate fi mai frumos pentru un copil mic decat sa se bucure de lumea inconjuratoare din bratele ocrotitoare ale mamei sau tatalui sau?
Greseli frecvente cand pui bebelusul in marsupiu
Atunci cand alegi marsupiul, e bine sa acorzi o atentie deosebita sezutului care trebuie sa dea impresia unui hamac si asezarea genunchilor bebelusului, care trebuie sa stea in forma de broscuta sau de M. Bebelusul sta lipit de pieptul parintelui, cu picioarele departate si cu genunchii indoiti. Aceasta pozitie nu este doar confortabila, dar si sanatoasa pentru soldurile lui bebe care inca sunt in dezvoltare.
Iata care sunt cele mai frecvente greseli:
-
Sistemul de purtare e insuficient de strans de corp - desi poate ti-e teama sa nu il strivesti pe cel mic sau ca stransoarea sa nu ii permita sa respire, insa, un sistem insuficient de strans nu ofera echilibru. Corpul celui mic inca e moale si in formare si are nevoie de pieptul tau pentru a se sprijini de el. Cum iti dai seama ca nu e bine prins marsupiul? Daca te apleci in fata, ar trebui sa simti bebelusul aproape de tine, fara riscul de a cadea.
-
Ai strans prea tare sistemul de purtare - asa cum unui adult nu-i plac hainele prea stramte, nici copilului nu-i va fi confortabil un sistem prea stras. Verifica daca poti introduce un deget in sistemul de purtare. Acest spatiu e suficient cat sa ii ofere confort. Nu uita ca totusi are nevoie de sustinerea corpului tau.
-
Genunchii sunt lasati in jos si picioarele nu formeaza litera M - acest lucru poate cauza dezvoltarea anormala a sistemului osos si poate provoca probleme la oasele soldului sau chiar la coloana.
-
Gatul nu este sustinut corespunzator - toata lumea stie ca plimbarile ii obosesc pe cei mici si ii fac sa adoarma. De aceea, este recomandat sa il tii cu fata spre tine, astfel incat, in somn, sa isi sprijine capul pe pieptul tau. Mai mult de atat, el va prelua caldura de la parinte.
-
Pozitia este nenaturala - pozitia fireasca si cea mai comoda este cea de imbratisare, asadar, tine bebelusul cu fata spre tine. Astfel, si greutatea lui va fi mai usor de sustinut.
-
Asezarea bebelusului cu spatele drept - coloana lui nu e dezvoltata complet, iar cel mai natural si sanatos pentru spatele lui e pozitia curbata sau pozitia fetala, asadar, nu incerca sa il tii cu spatele drept perfect, fiindca in loc sa il ajuti, ii vei face mai mult rau.
In concluzie, atunci cand alegi un marsupiu, nu te lua atat dupa componenta estetica, cat dupa cea a flexibilitatii si libertatii de miscare pe care ti le ofera. De obicei, pe ambalajele produselor gasesti si varsta pentru care sunt recomandate, iar tutorialele de pe internet te pot ajuta cu stransoarea potrivita pentru modelul ales de tine.
Sursa foto: Freepik.com, Unsplash.com