Sa fii nas de botez este cel mai frumos lucru din lume! Insa, pe langa frumusetea actului in sine, faptul ce din acel moment magic devii parintele spiritual al acelui copilas nevinovat, inseamna o responsabilitatea uriasa, care te va face sa fii extrem de atent de din acel moment.
Atunci cand ai acceptat sa botezi un copil vei primi in dar nu numai o sumedenie de obligatii, ci si cu o mare bucurie: aceea de a fi parintele spiritual al unui copilas.
Obligatiile nașilor de botez. Ce inseamna sa botezi un copil
Sa fii nas de botez inseamna sa iti faci loc in suflet, pentru toata viata, pentru un copilas pe care il vei ajuta si ii vei fi aproape ca si propriului copil. Angajamentul pe care ti-l iei in fata lui Dumnezeu este pe viata si nu va disparea dupa ce ai iesit din curtea bisericii in care a fost crestinat micutul.
In ziua botezului, nasii au un rol important, si vor trebui sa indeplinesca tot felul de ritualuri si traditii. In plus, vor trebui sa ii ofere celui mic tot felul de cadouri de botez, de la hainute, pana la jucarii sau obiecte care ii vor aminti cu drag de ziua in care a fost crestinat, precum: rame foto, cadouri argintate sau cadouri personalizate cu amprenta.
Tot nasii vor trebui sa se ocupe de achizionarea lumanarii de botez, a trusoului dar si a hainutelor cu care cel mic va fi imbracat atunci cand va fi scos din cristelnita. Mai mult decat atat, acestora le revine si obligatia de a achita partea financiara la biserica sau, in functie de cum se inteleg cu parintii copilului, pot achita o parte din cheltuielile legate de botez si de petrecerea de dupa.
Care sunt indatoririle nasilor de botez
Nasii de botez ai copilului vor trebui sa se implice activ in viata micutului, indiferent de distanta, drumul in viata al celui mic sau alte obstacole care pot aparea pe parcurs. Tot nasii vor fi cei care vor trebui sa intareasca legatura cu Divinitatea, cu Dumnezeu.
Slujba de botez va incepe cu ”lepadarea de satana”, unde tot nasii se pun chezasi in fata divinitatii pentru renasterea in lumina, in sanul sfintei treimi, odata cu primirea botezului, a bebelusului.
Desi este un lucru de care se vorbeste mai putin sau aproape deloc, nasii vor trebui sa se roage pentru finutul lor, sa il includa in rugaciunile lor zilnice si sa ii multumeasca celui de sus pentru bucuria de a fi nasi de botez.
Obiceiuri si traditii la botez
Botezul (prin prisma religioasa) se numara printre cele șapte taine ale Bisericii Ortodoxe. Atunci cand cel mic este botezat, primeste un nume (sau mai multe) de sfant, care il va proteja intreaga viata.
In trecut, nasii erau cei care decideau numele copilului, astazi, acesta este discutat cu parintii si ales de comun acord. Tot in urma cu cateva zeci de ani, in unele zone ale Romaniei, numele copilului era dat dupa numele bunicilor, in cinstea sau memoria acestora.
In prezent, multe dintre obiceiurile stravechi au fost uitate, insa unele se pastreaza cu sfintenie.
De exemplu, in numeroase zone din tara, parintii copilului ofera nasilor un cadou in semn de apreciere si multumire, dar si pentru a sublinia faptul ca acum sunt ca o familie.
Un alt obicei legat de botez este datul peste prag al copilului, imediat dupa venirea de la biserica: unul dintre nasi sta cu bebelusul in fata usii casei, iar mama sta in casa. Nasul va rosti de trei ori sintagma: ”ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”, iar dupa ce a rostit aceste cuvinte ii va da copilul mamei, care ii va saruta mana nasului.
Un alt obicei stravechi, care impleteste ritualuri antecrestine cu obiceiuri religioase este baita de dupa botez sau ”scoaterea din mir”. Aceasta baie ritualica a copilului este facuta de nasi, copilul fiind spalat in apa in care s-au pus banuti (de argint), orez, petale de flori, miere, bijuterii.
Botezul unui copil este un lucru minunat, o bucurie divina, o promisiune facuta celui de sus ca vei avea grija de un alt suflet.
Sursa foto: Shutterstock.com