Taierea motului la bebelus este un moment de o deosebita importanta pentru familie, care creeaza o legatura aparte intre bebelus si nasii acestuia. Prin traditie, prima tunsoare a bebelusului are loc la un an de la nastere, de unde si ideea de ”taiere a motului”, iar prezenta nasilor calauzeste acest moment, fiind un eveniment despre care se crede ca va ghida copilul mai departe in viata. In sine, taierea motului este celebrarea varstei de un an al copilului, dar in practicile populare a primit si un rol mistic, ritualic, asadar este un moment incarcat de emotie si foarte asteptat de catre familie.
Cum se practica taierea motului pentru fetite?
Obiceiurile de taierea motului difera de la o regiune la alta. Astfel, in anumite zone, atat pentru fetite, cat si pentru baietei, motul se leaga cu o funda rosie si se taie, dupa care este prins de o moneda de argint picurand ceara din lumanarea de botez a bebelusului. In alte zone, acest obicei este diferit pentru fetite si baietei, caci in loc de taierea motului, pentru fetite se practica ruperea turtei. Fetita este trecuta printr-o turta mare care este, ulterior, rupta in patru bucati deasupra capului fetitei de catre nasi si de catre parinti. Turta este impartita apoi intre invitatii la eveniment. Pe ideea ”cate locuri, atatea obiceiuri”, vei gasi acest obicei sub diferite practici, asadar pregatirile sunt specifice zonei. Totusi, exista cateva obiecte necesare oricarui ritual, la care este bine sa te gandesti de dinainte.
Ce obiecte sunt necesare la taierea motului?
Dupa traditie, fetitele trebuie sa poarte haine noi, ceea ce poate fi si o idee buna de cadou in ziua evenimentului. De asemenea, pe langa lumanarea de botez, panglica rosie si moneda de argint, este nevoie de o tava de argint pentru momentul imediat urmator taierii motului sau ruperii turtei. Bebelusului i se vor aduce pe tava cateva obiecte din care va alege, despre care se considera ca ii vor decide viitorul. Obiectele asezate pe aceasta tava sunt alese de catre nasi si de catre parinti, dar si de invitati, iar in general au legatura cu posibile meserii sau trasaturi de personalitate pe care copilul le va avea atunci cand creste.
Pe tavita se pun, de obicei, lucruri precum:
-
bijuterii
-
pixuri
-
perii de par
-
instrumente muzicale mici
-
verighete
-
ustensile de bucatarie
-
chei de masina
Pentru fetite va fi pusa si o oglinda pe tava, obiect despre care se spune ca o va proteja in viata si va putea distinge lucrurile rele de lucrurile bune care i se intampla. In plus, alegerea oglinzii reprezinta preocuparea de propria imagine, iar fetita va fi mereu aranjata si va avea grija de ea insasi.
Chiar daca acest obicei nu are legatura cu obiceiurile ortodoxe ci este mai degraba un obicei pagan, se considera ca bebelusii sunt mai apropiati de lumea spirituala, astfel ca vor sti sa isi aleaga destinul in mod intuitiv atunci cand vor alege obiectele care sa-i reprezinte.
Ce cadouri sunt potrivite pentru taierea motului la fetite?
Orice cadou este binevenit atunci cand este oferit cu drag familiei si bebelusului, insa daca esti invitat la evenimentul de taierea motului este recomandat sa te orientezi dupa cadouri simbolice, care sa aminteasca de momentul implinirii varstei de un an.
Obiectele de argint au o semnificatie aparte, deoarece se considera ca argintul are un efect protector si purificator asupra casei in care sunt puse si asupra celui care le poarta. De la tacamuri de argint, la cutii pentru pastrarea motului sau a primilor dintisori si pana la bijuterii de argint, vei gasi o multitudine de obiecte dedicate acestor momente dintre care sa alegi.
Pentru fetite poti alege hainute noi, pantofi, bratari sau cercei sau chiar si obiecte pe care sa le foloseasca atunci cand va creste, cum ar fi un pieptene, o oglinda, jucarii, o bomboniera sau un stilou gravat.
Pe langa acestea, poti opta oricand pentru un album sau o rama pentru fotografii, sau chiar obiecte personalizate. Accentul trebuie pus in special pe amintiri si pe marcarea momentului, asadar nu trebuie sa te gandesti obligatoriu la cadouri exagerat de costisitoare, ci la ceva care are o simbolistica anume si pe care familia le va pretui pentru mult timp dupa momentul taierii motului.
In final, taierea motului este un moment simbolic pentru viata bebelusului si a familiei, asadar accentul va fi pus pe emotiile evenimentului si pe amintirile create cu acest prilej. Indiferent daca traiesti acest eveniment in calitate de parinte, nas sau invitat, principala responsabilitate va fi sa te bucuri de momentul celebrarii alaturi de cei dragi.
Sursa foto: unsplash.com, krbaby.ro