Botezul este una dintre cele mai importante taine din viata unui om, asa ca este un eveniment ce trebuie sa se desfasoare dupa credinta si dorinta parintilor. Daca alegi sa iti crestinezi copilul, probabil vei face acest lucru conform traditiei, ceea ce inseamna ca trebuie sa te documentezi putin cu privire la tot ce presupune aceasta slujba, pentru a face lucrurile ca la carte. Exista numeroase traditii atat pentru slujba de botez, cat si pentru baita de spalare a mirului. Atat parintii cat si nasii, joaca un rol extrem de important in cadrul ambelor evenimente. Vei gasi in cadrul acestui articol toate informatiile necesare pentru a te pregati corespunzator pentru aceste ceremonii unice in viata ta si a celui mic.
Ce reprezinta baita dupa botez?
Sa fii parinte este o mare binecuvantare si mandrie pentru ca rodul iubirii voastre va aduce dragoste si pace, insa presupune si o imensa responsabilitate. Pe langa lucrurile ce intra in atributiile voastre obisnuite, aveti puterea de a decide cine vor fi parintii spirituali ai copilului vostru. Trebuie sa alegeti cu grija, persoane ce stiti sigur ca vor ramane alaturi de voi toata viata si il vor putea ghida pe cel mic cu iubire si daruire. Spre deosebire de nasii de la cununie, cei de la botez nu trebuie sa fie casatoriti, cum nu trebuie nici sa fie un cuplu.
Multi parinti aleg insa cupluri casatorite pentru a avea o oarecare garantie ca ambii nasi se vor ocupa de copil in aceeasi maniera. Ca si nas, nu trebuie doar sa fii prezent fizic la eveniment. Daca accepti acest rol, trebuie sa fii constient ca devii parinte spiritual pentru acel copil si el trebuie sa gaseasca in tine sprijin si iubire.. In ceea ce priveste botezul, ai o mare responsabilitate atat la slujba de la biserica, cat si la baita de dupa aceasta taina, intrucat nasa va fi cea care se va ocupa de aproape toate lucrurile necesare pentru aceste evenimente.
Baita dupa botez sau baita de spalare a mirului, reprezinta un prilej de incununare a evenimentului ce a avut loc la biserica. Este o buna ocazie de apropiere intre nasi si copil, intrucat nasa este cea care ii va pregati celui mic cele necesare. Copilul va fi spalat de catre nasa, intr-o cadita amenajata cu diverse obiecte, pentru a marca momentul botezului. Tot atunci se pot aduce daruri si se pot savarsi anumite traditii, in functie de dorintele voastre.
Cand se face baita dupa botez?
Baita dupa botez, are loc a doua zi dupa ce copilul a fost crestinat religios, la biserica. Este o ceremonie ritualica, de spalare a mirului cu care este dat cel mic la slujba. Se spune ca dupa botez, nu ai voie sa strigi copilul pe nume sau sa il pupi pana la baita de dupa botez, intrucat ii iei mirul. Daca tii foarte mult la acest obicei, afla ca în mod traditional, au voie sa participe la acest eveniment doar femeile: mama, nasa, moasa etc, insa este stric alegerea ta, poti organiza acesta baita dupa bunul tau plac si cu oricine doresti tu.
Ce are nasa de facut si ce trebuie sa pui in baita dupa botez
A doua zi dupa botez, parintii si nasii trebuie sa ii organizeze copilului baita de spalare a mirului. Desi se pot implica si nasul sau parintii, nasa este cea care trebuie sa se ocupe de tot ce presupune acest ritual. In primul rand, nasa trebuie sa aiba cateva lucruri pregatite pentru cel mic, precum: un prosopel, ulei, sapun, sampon, scutece, si o paturica. Ea trebuie sa unga copilul din cap pana in picioare cu uleiul, pornind de la frunte. Optional, daca va doriti, nasa poate descanta bebelusul. Acest lucru se face avand o crenguta de busuioc cu care il va descanta la ochi, urechi, gura si picioare, urandu-i o viata lunga si linistita.
In ceea ce priveste lucrurile ce trebuie puse in cadita atunci cand ii organizezi bebelusului baita de a doua zi, acestea difera in functie de regiune si de preferintele parintilor si a nasilor. Poti sa le folosesti pe toate sau doar cateva, în functie de ce ti se pare tie reprezentativ pentru copilul tau. Printre cele mai des intalnite obiecte la aceasta ceremonie se numara:
-
fasa de la botez- pentru a inchide ciclul acestei taine
-
petale de trandafir - pentru a creste copilul frumos
-
un banut de argint sau aur sau orez - pentru noroc si pentru bunastare
-
o verigheta sfintita - pentru a avea parte de o casatorie solida si fericita
-
menta - pentru a fii sanatos pe parcursul vietii
-
apa sfintita- sa fie copilul curat ca apa
-
flori de mac - pentru a avea mereu un somn linistit
-
uneori, sub cada se pun carti pentru un copil silitor
-
tot sub cada, nasa pune bani pentru prosperitate
-
sare
-
parfum
-
grau
-
lapte
Cele mai reprezentative cadouri aduse unui copil la baita dupa botez in functie de relatia pe care o ai cu cel mic
Atunci cand in familie are loc un botez, de regula se organizeaza si o petrecere în cinstea micului crestin. Sa alegi cadouri pentru botez nu este un lucru usor, intrucat trebuie in primul rand sa optezi pentru lucruri folositoare copilului sau parintilor. Cadoul il poti oferi ori la biserica, ori la baita de a doua zi, ori la petrecere. In functie de relatia pe care o ai cu bebelusul, vei gasi aici cu siguranta toate informatiile de care ai nevoie pentru a cumpara cadoul perfect.
Cadouri aduse de parinti la prima baita dupa botez
Parintii oricum fac copilului constant cadouri, asa ca ca in ceea ce priveste un dar din partea lor, acesta ori trebuie sa fie simbolic, ori sa fie compus din trusouri pentru botez, haine sau jucarii. Daca esti parintele copilului, trebuie sa ii pregatesti acestuia un set complet de haine pentru a merge la biserica, alt set pentru plecarea de la slujba, si inca unul pentru scoaterea din cada dupa baita de a doua zi. Poti sa ii cumperi celui mic inclusiv sosete sau botosei cu mesaje, sau un kit de amprente pentru a putea imortaliza momentul si sa poti pastra amintirea acestui eveniment toata viata.
Cadouri aduse de nasi la baita de mir dupa botez
Atunci cand esti nas la un botez, porti in suflet o mare mandrie, insa si o responsabilitate enorma fata de finul tau. Trebuie sa fii parintele spiritual pentru tot restul vietii celui mic. Cand vine momentul botezului, este necesar sa te pregatesti cu cateva cadouri atat pentru slujba de la biserica, cat si pentru baita de spalare a mirului. Trebuie sa stabilesti exact cu parintii bebelusului ce trebuie sa cumperi tu si ce vor sa achizitioneze ei. Pentru slujba, poti achizitiona un set de haine ori pentru drumul catre biserica, ori pentru momentul în care ii faci baita de a doua zi. Tot pentru slujba, trebuie sa cumperi vin, ulei si sa asiguri taxa de la biserica. Este necesar sa ai si o lumanare( exista pe piata foarte multe modele personalizate) pe care o vei folosi la ambele evenimente si un trusou complet ce contine prosop, recipient pentru mir, fasa, batista si sapun. Daca doresti sa ii cumperi un cadou separat de cele necesare pentru aceasta taina, poti sa optezi pentru o bratara de aur sau argint si jucarii. De asemenea, daca bebelusul este fata, poti sa ii faci tu cadou o pereche de cercei.
Ce cadouri pot aduce invitatii la botez sau la baita de a doua zi
Daca esti invitat la botezul unui copil, cadoul il oferi in functie de cat de mult participi la eveniment si cat de apropiat esti de parinti si de copil. Daca vei participa doar la petrecerea de dupa botez, poti oferi un dar in bani, cu care sigur nu vei da greș, intrucat parintii ii pot folosi pentru a achizitiona exact lucrurile necesare. In cazul in care doresti totusi sa cumperi un cadou, te poti consulta cu nasii sau parintii, pentru a stii exact de ce are nevoie copilul. Daca esti mai apropiat de familie si participi la toate traditiile (slujba, petrecere, baita), atunci poti cumpara cu incredere orice doresti, de la haine, botosei si jucarii, pana la carut, pat sau scaun auto. Poti alege si kit-uri de amprente, albume foto sau cutii pentru pastrarea primului dinte sau al motului. Important este sa fii prezent din placere, nu din obligatie, intrucat botezul trebuie sa fie o taina curata si plina de ganduri bune si bunavointa.
Cele mai importante traditii si obiceiuri intalnite la botez si la baita de luare a mirului
Cand vine vorba despre obiceiuri si traditii, parerile sunt impartite, intrucat nu toti parintii doresc sa le respecte pe toate, multe din ele fiind vechi si nu foarte folositoare. In ceea ce prveste taina botezului, traditiile sunt numeroase. Pentru slujba, se zice ca singura persoana care poate pupa copilul este nasa, pentru ca acesta sa aiba gropite. Nimeni altcineva nu are voie sa faca acest lucru pana in momentul in care i se face baita de a doua zi. Tot pana in acel moment, nimeni nu poate sa strige copilul pe nume, nici macar nasa. La intoarcerea de la biserica, nasa trebuie sa treaca bebelusul peste pragul casei, incredintandu-i mamei, zicand: “Ti-am luat un pagan, ti-am adus un crestin”. Se va folosi lumanarea utilizata la biserica si in cadrul ceremoniei de baita. Pana la baita de dupa botez, se recomanda ca cel mic sa nu fie schimbat de haine. La baita de spalare a mirului, se aseaza de catre nasa cateva carti sub cada si eventual si bani, pentru ca cel mic sa fie studios. La final, nasa il unge pe cel mic dupa urechi cu un betisor cu ulei parfumat pentru a mirosi frumos. Daca doresti sa respecti traditia intocmai, nasa trebuie sa descante copilul pentru a-l feri de boala. La terminarea acestui eveniment, copilul se schimba in haine noi si toata lumea il poate pupa sau striga pe nume. Apa folosita in timpul acestui ritual se va arunca la radacina unui copac. Daca bebelusul este mai mare de 6-7 luni, poti organiza si un mic ritual prin care cel mic sa isi aleaga de pe o tava cateva obiecte care se spune ca il vor ghida in viata. De regula, acest obiecei are loc la taierea motului, atunci cand copilul implineste un an, insa sunt parinti care opteaza pentru aceasta traditie si la botez. Pe tava respectiva se afla de obicei lucruri precum: bani, chei, microfon, carti, pieptane etc. Dupa baita de dupa botez, parintii organizeaza o masa restransa cu familia si apropiatii. Exista numeroase obiceiuri pentru orice eveniment din viata unui om, asa ca ramane la alegerea ta pe care doresti sa le respecti.
Asadar, botezul si baita de dupa aceasta taina, sunt extrem de importante atat pentru copil cat si pentru parinti sau nasi. Este un prilej de sarbatoare in familie si cu siguranta va fi un moment pe care vi-l veti aminti tot restul vietii. Ramane la alegerea voastra ce traditii doriti sa puneti in aplicare la slujba sau la baita de a doua zi, iar cadourile oferite pot fi materiale sau simbolice.
Surse foto: Shuterstock.com, Pexels.com, Unsplash.com