alimentatie bebe - krbaby.ro
 

Un copil este cel mai frumos dar pe care un om il poate primi. In primele luni de viata, parintii fac eforturi sa-l inteleaga pe micut cat mai bine si sa-i „ghiceasca‟ nevoile. Alimentatia bebelusului este o provocare pentru mamica in special, dar cu informatii corespunzatoare si cateva incercari vei reusi sa-ti dai seama cum trebuie procedat.

Iata un ghid cuprinzator scris pe etape de varsta, in asa fel incat sa te poti lamuri in ceea ce priveste mancarea oferita bebelusului tau.

Cuprins:
 

Cat lapte praf mananca un bebe in primele luni de viata?

Fiecare bebelus este unic, de aceea nu te astepta la un raspuns perfect masurabil din punct de vedere matematic. Nutrientii de care copilul are nevoie in primele luni de viata se gasesc in laptele matern si, indiferent daca alaptezi copilasul la san sau cu biberonul, este necesar sa stii cat mananca un nou-nascut.

Asadar, copilasul ar trebui hranit la intervale de 2 pana la 3 ore. Un bebelus care abia acum a cunoscut lumea aceasta are nevoie de 28-56 grame de lapte la o singura masa. Apoi, vei putea creste cantitatea pana la 56-85 de grame maximum. Odata cu cresterea copilului, vei largi si intervalul de hranire, incepand de la 10 minute si pana la jumatate de ora. Neonatologii sunt de parere ca un nou-nascut are nevoie de 110 calorii pe kilogram/ corp zilnic. Tine cont ca 30 mililitri de lapte reprezinta 20 calorii, indiferent de faptul ca bebe este hranit la san sau bea lapte praf.

Cat lapte praf mananca un bebelus sau cat suge de la sanul mamei, in special in primele trei luni, depinde de greutatea corporala si de apetitul lui. Bebelusii se nasc cu un simt clar de auto-reglare stiind cand este cazul sa ia masa. De aceea, specialistii considera ca parintii nu trebuie sa forteze copilul sa manance prea mult, ci sa-l lase pe el sa decida cat lapte consuma, dar urmarindu-l indeaproape.
 

/mancare bebelusi 8 luni - krbaby.ro
 

Mancare pentru bebe: care este alimentatia potrivita pentru bebelusul tau in primele luni de viata?

Alimentatia bebelusului in primele luni de viata este definitorie pentru evolutia frumoasa a prichindelului. In jurul de 6 luni, copilul va incepe diversificarea, dar pentru asta micutul tau va trebui sa invete cum sa inghita. Vorbeste cu medicul pediatru daca observi ca bebelusul tine fara nicio problema capul drept, este interesat de alimente noi si de lingurita. Acestea sunt semne concrete ca prima mancare a bebelusului nu trebuie sa intarzie.

Ce si cat mananca un bebelus la 4-5 luni?

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea alimentatiei complementare la 6 luni. Bebelusul la patru-cinci luni are nevoie de o alimentatie bazata pe lichide, deoarece sistemul digestiv este inca in formare. Micutul trebuie sa fie alimentat cu lapte matern sau cu lapte praf. In perioada aceasta te-ai imprietenit bine cu sterilizatorul de biberoane si stii deja care este temperatura optima a laptelui.

  • Daca bebelusul este hranit cu lapte matern intr-o perioadă de 24 de ore, atunci va trebui sa setezi alimentatia intre sase si opt mese pe zi, la o cantitate cuprinsa intre 700 si 1000 de ml;

  • Daca bebe este hranit cu lapte praf, atunci va bea intre 150 și 160 ml de lapte, de patru sau sase ori pe zi. In acest mod va consuma in 24 de ore intre 700 si 1000 de ml.

Mamicile care hranesc copilasul cu lapte praf pot face un simplu calcul matematic pentru a-si dea seama de cat lapte are nevoie bebe. La patru-cinci luni, inmulteste greutatea micutului cu 2,5, rezultatul fiind mililitrii de lapte praf de care are nevoie bebelusul in 24 de ore.

Ce si cat mananca un bebelus la 6 luni?

Interesul pentru culoare și gust incepe sa apara din ce in ce mai frecvent la varsta de 6 luni. Acum, cu ajutor specialistului, vei putea începe diversificarea. Incearca sa introduci treptat alimente noi, mai ales la micul dejun sau la pranz. In aceste momente, micutul tau este mai linistit și odihnit (coliciii sunt doar o amintire urata) si, deci, mult mai receptiv.

Cum diversificarea este atat de complexa, trebuie sa stii ca este si variata. Diversificarea clasica recomanda sa introduci in alimentatie cate un element sub forma de piure (subtire) sau de fructe. Nu renunța la lapte, deoarece, până la un an, acesta este alimentul esential de care un copilas are nevoie.

Fructele cum sunt: merele, avocado, banane, piersici, prune sau caise pot fi incluse in alimentatia bebelusului la sase luni. Acestea sunt moi si pot fi usor de preparat la robotul de bucatarie. Dupa introducerea unui aliment necunoscut este de preferat sa treaca macar trei zile pana ce adaugi altul nou. In acest moment, poti sa iti dai seama daca bebe este alergic si la ce anume. De asemenea, adauga pe lista carnea de la pasari de curte si peste alb, care este slab in Mercur. De asemenea, carnea rosie reprezinta o sursa bogata de fier. Legumele colorate pot fi usor prezentate copilului. Nu te teme de ele! Cu cat mai variate, cu atat mai bine. Pentru a-l atrage trage vizual pe micut, foloseste-te de seturi de masa din bambus si imparte legumele pe culori. De exemplu: azi mananca legume de culoare oranj ( dovleac, cartof dulce sau morcov), maine mananca legume albe (cartofi sau dovlecei).

Un bebelus la 6 luni are nevoie de o ceasca zilnica de legume si de pana la 60 de grame de carne. De asemenea, autodiversificarea isi spune si ea cuvantul. La sase luni, voinicul tau baga in gurita bucatele de mancare. Lasa-l sa o faca si incurajeaza-l sa exploreze, dezvoltandu-si in acest mod independenta. Astfel, copilul reuseste sa amestece alimentele, descoperind noi si noi texturi, gusturi, culori sau mirosuri. Deoarece copilul se poate ineca din cauza inghitirii greșite a unui produs, este de recomandat sa-l tii sub stricta supraveghere. 

Tine cont ca prima mancarea a bebelusului sa nu fie o banana sau un mar. Fructele sunt dulci si se aseamana la gust cu laptele, copilul acceptandu-le imediat si respingand, apoi, restul alimentelor.

Mancarea trebuie să fie mereu proaspata. Gateste la fiecare masa pentru ca bacteriile din saliva deterioreaza principiile nutritive din mancare de care copilul in primele luni are mare nevoie.
 

Ghid practic pentru mamici. Care este alimentatia potrivita pentru bebelusul tau in primele luni de viata - krbaby.ro
 

Ce si cat mananca un bebelus la 7 luni?

De ce cantitate de mancare are nevoie bebelusul la 7 luni? O intrebare pe care multe mamici si-o pun dupa ce au trecut de prima etapa a diversificarii. Pare mai usor, dar nu este deoarece parintii intampină in aceasta perioada plansul cauzat de aparitia primilor dintisori la bebe. La sapte luni stomacul este inca mic, astfel ca si portiile sunt pe masura.

Ofera micutului doar doua sau trei linguri de mancare la fiecare masa si nu-l obliga daca nu mai vrea. Tine cont ca bebelușul stie cand ii este foame si cand s-a saturat. Pe langa piureul de fructe, adauga si piure de legume fierte, dar pe care sa le combini. Asociaza mazarea cu cartoful alb, morcovul cu telina care sunt bogate in vitamina C, necesare pentru dezvoltarea anticorpilor. De asemenea, merele coapte sau fierte reprezinta o buna alegere, deoarece sunt pline de fibre si vitamine. Orezul poate fi servit ca desert, dar nu numai, oferindu-i copilului posibilitatea de a explora, atat gustul dulce, cat si cel sarat. Nu te sfii sa adaugi la meniu si galbenus de ou, branza cu fructe sau varza rosie cu mar. 

Ce si cat mananca un bebelus la 10 luni?

Ratia ideala de lapte este de 150 sau 170 ml. In aceasta perioada bebelusul mananca singur si poate deja sa pronunte cel mai frumos cuvant din lume: mama. In functie de greutate si de gusturile bebelusului poti adauga in lapte cereale, dar care nu contin zahar. La micul dejun ii poti extinde paleta gustativa cu o felie mica de paine cu unt sau cu pasta de branza preparata de tine in casa. Daca copilul este comod si prefera biberonul, invata-l sa bea din cana si sa foloseasca bavetica. La 10 luni, copilul stie gustul delicios al galustelor din supa, a perisoarelor din curcan, vita sau pui. Poate chiar sa serveasca chiftelute din legume, insa preparate la cuptor. Tine cont: copilul nu are voie prajeli pana la varsta de 3 ani! Alege sa faci in casa urda proaspata sau iaurt pe care il poti combina cu paste, papanasi sau mamaliguta. Copilul la 10 luni are deja intre patru si opt dintisori formati, pe care trebuie sa ii foloseasca in vederea stimularii masticatiei. Ajuta-l in acest sens si ofera-i legume taiate in bucatele mici.

Program de mancare pentru bebelusi pana la 1 an

Pana la un an este foarte dificil sa te tii de un program strict. Orarul meselor depinde de programul de somn al bebelusului. Multi pediatri recomanda alaptarea la cerere, iar in primele luni mamicile nu stiu cat mananca bebe la o masa. Cand cred ca s-au obisnuit cu ceva, micutul face noi si noi achizitii care, desi atat de necesare, pot da multe lucrurile peste cap.

Tine cont de urmatoarele aspecte:

  • Nou-nascutii trebuie sa fie hraniti cand prezinta semne de foame (plans continuu, agitatie sau imita suptul cand isi misca gurita);

  • Orarul de masa este stabilit de copilas de la varsta de 6 luni, asa ca incearca sa creezi o rutina de hranire precum: trezire (alaptat la san sau cu biberonul), mic dejun, alaptat, pranz, gustarea de dupa-amiaza, cina, alaptat inainte de culcare).
     

diversificare bebelus alimentatie - krbaby.ro
 

Cand este indicat sa renunti la masa de noapte?

Noptile nedormite sunt cosmarul oricarui parinte, nu-i asa? Specialistii sunt impartiti in legatura cu momentul prielnic pentru incetarea meselor de noapte. Unii pediatri considera ca in jur de sase luni, cand începe diversificarea, poti renunta treptat la mesele din timpul nopții. Alti medici considera ca mancarea din timpul noptii ar trebui sa fie stopata in jur de 8 sau 10 luni, mai ales din cauza aparitiei cariilor la dintisori.

Tine cont si de aceasta data de urmatoarele aspecte:

  • Trebuie sa oferi bebelusului un mediu de somn linistit pentru a se simti in siguranta;

  • Un bebe care mananca ziua foarte bine se trezeste greu noaptea.

Cand va incepe bebelusul sa manance singur?

In jurul varstei de noua luni, micutul reuseste sa prinda in mana o floare, un biscuite, o jucarie sau o bucata de para. Cand se apropie varsta de un an, copilasul deja reuseste sa duca la gura cana cu ceai, sa bea singur din biberon si sa tina lingurita. Cand depaseste un an poate sa manance singur, lucru care ii intareste increderea in fortele proprii.

Mancarea bebelusului, cantitatile raportate la varsta sau ce alimente sunt potrivite pentru acesta reprezinta adevarate provocari, atat pentru copilasul care descopera lumea, cat si pentru parintii care il descopera pe el. Dar nimic nu este imposibil cu un pic de informatie si multa iubire.
 

Sursa foto: Shutterstock.com.